Polar

Polar (Polarvagnen) är kanske är det mest kända och etablerade företaget inom husvagnar i Sverige. Företaget, som idag heter SoliferPolar AB, är ett svenskt företag som har tillverkat husvagnar i över 50 år. Det grundades av Håkan Wallin och Bertil Holmqvist år 1964.
År 2004 flyttade företaget Solifer sin produktion till Dorotea men detta märke tillverkas idag i Tyskland. Polar har däremot kvar sin tillverkning i den västerbottniska staden där det idag jobbar närmare 100 personer. På orten finns även Sveriges enda (?) husvagnsmuseum. Ett ”måste” för husvagnsägare som vill få lite historiskt perspektiv på campinglivet och hur detta upplevts under de senaste 50 åren i Sverige.

En stor fördel med att ha produktionen i norra delarna av Sverige är att man kan sätta fokus på att tillverka riktigt täta och vintervarma husvagnar. Många modeller är speciellt producerade för att möta det nordiska klimatet och det är just tack vare detta som många svenskar uppskattar Polars husvagnar så mycket.

Den populäraste modellen i Polars historia är Polar 470 som producerades under 70-talet. Detta är Sveriges enskilt mest sålda husvagn. Den kännetecknas av ett orange band som sträcker sig över hela vagnen och även om dessa modeller idag har över 40 år på nacken är det inte helt ovanligt att stöta på dem på campingar. Kvalité som håller i längden helt enkelt. Precis det som kännetecknar Polars husvagnar.